icon-search
icon-search

10 AMALAN PEMAKANAN SIHAT YANG AKAN MENGUBAH HIDUP ANDA

10 AMALAN PEMAKANAN SIHAT YANG AKAN MENGUBAH HIDUP ANDA

Makanan berkhasiat merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi secara normal. Makanan seimbang seharusnya memberikan cik kina tenaga yang mencukupi yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak secara optimum dan kandungan fiber yang mencukupi. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan dan dapat menjauhi cik kina daripada penyakit.


Berikut merupakan sedikit panduan kepada akak yang gemar makan ’10 HEALTHY EATING HABITS THAT WILL CHANGE YOUR LIFE’. Artikel ini sedikit sebanyak membantu cik kina menyemak cara dan pengambilan makanan cik kina agar makan dengan lebih bertanggungjawab.


Berikut adalah 10 amalan pemakanan tersebut:


1. Jangan tidak makan karbohidrat

Sesetengah orang merasakan dan mempercayai dengan mengambil karbohidrat mampu menyebabkan gemuk dan mengundang pelbagai penyakit. Ini mendorong mereka bertindak untuk meninggalkan pengambilan nutrien tersebut secara total serta menggantikannya dengan kaedah diet lain yang mungkin menyebabkan berlakunya malnutrisi.


2. Rancang apa yang hendak dimakan

Sekiranya berhasrat untuk mengambil makan malam yang lebih berat seperti stik dan kentang, kurangkan atau elakkan pengambilan makanan berdaging dan berkanji untuk waktu makan yang lain dan begitulah seterusnya. Imbang dan rancang pengambilan kategori makanan.


3. Makan tengahari semahu anda

Mungkin akak pernah dengar sarapan pagi adalah penting dan makan dengan banyak untuk memulakan hari tetapi ramai diantaranya yang tidak bersedia untuk makan dalam jumlah yang banyak seawal pagi. Kebenarannya ialah waktu makan paling penting ialah waktu makan tengahari di mana sistem penghadaman kita telah bersedia sepenuhnya. Di waktu itu juga badan amat memerlukan makanan untuk berfungsi sepenuhnya seharian. Namun begitu makan semahunya bukan bermakna akak boleh makan apa sahaja dalam jumlah yang banyak tetapi perlulah dirancang dan diimbang sebaik mungkin.


4. Makan makanan berwarna pelangi

Sayuran hijau, oren, anggur, kobis ungu, lada benggala dan pelbagai warna sayuran dan buah-buahan akan membantu memberi tubuh badan dengan pelbagai nutrien yang akan membantu melawan penyakit.


5. Berhenti sebelum kenyang 

Makan itu bukan untuk menjadi kenyang sebaliknya makan itu bertujuan memenuhi keperluan tubuh badan dengan nutrien yang membolehkan tubuh berfungsi sebaiknya. Praktis ini sememangnya amat membantu kerana ianya membolehkan sistem pencernaan berfungsi lebih optimum dan ini dapat mengelakkan dari perut kembung serta mengurangkan kadar risiko penyakit berkaitan usus dan perut.


 6. Tetapkan pola waktu makan yang seragam

Waktu makan yang tidak tetap akan menyebabkan kecenderungan untuk makan dalam kuantiti yang banyak.


7. Minum segelas air suam 20 minit sebelum makan

Mampu mengurangkan jumlah makanan yang diambil serta membantu sistem penghadaman.


8. Kurangkan pengambilan gula di dalam makanan

Pengurangan pengambilan gula membantu mengurangkan jumlah kalori di dalam pemakanan seharian. Pengambilan gula secara berlebihan dalam jangka masa panjang boleh meningkatkatkan berat badan dan menyebabkan obesiti. 


9. Menguyah makanan secara perlahan-lahan

Di dalam air liur terdapat enzim amalyse yang membantu menguraikan makanan dan seterusnya membantu sistem pencernaan. Makan dengan cepat akan menyebabkan air liur tidak dapat menguraikan makanan dengan baik.


10. Tidur secukupnya

Amalkan tidur yang secukupnya bagi memastikan tubuh badan dapat berfungsi dengan baik termasuk sistem penghadaman.

Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.