icon-search
icon-search

5 Cara Berkesan Menghindari Virus Corona


Coronavirus telah menyerang ribuan orang di pelbagai negara dan menewaskan beratus-ratus nyawa . Agar tidak dijangkiti oleh penyakit berjangkit ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan virus Corona.

Penyebab wabak ini adalah jenis coronavirus baru yang dipanggil novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Penyakit ini tergolong dalam kelas virus yang sama seperti virus yang menyebabkan sindrom pernafasan  yang teruk  (SARS) dansindrom pernafasan  tengah(MERS).

5 cara yang berkesan untuk mengelakkan mengatasi virus Corona - Alodokter

Jangkitan virus Corona yang dipanggil COVID-19 pertama kali berlaku di bandar Wuhan, China dan kini telah dijumpai di berbagai negara, termasuk Indonesia.

Langkah-langkah untuk Mencegah Penghantaran Corona Virus

Virus ini dianggap berasal daripada haiwan, seperti kelawar dan unta, dan boleh ditularkan dari haiwan ke manusia, dan juga dari manusia ke manusia. Transmisi manusia mungkin melalui percikan api apabila batuk atau bersin.

Apabila dijangkiti virus Corona, seseorang akan mengalami gejala seperti selesema, seperti demam, batuk, dan hidung berair. Bagaimanapun, beberapa hari selepas itu, orang yang mengalami jangkitanvirus corona dapat mengalami sesak nafas akibat jangkitan pada paru-paru ( radang paru-paru).

Sehingga kini, tidak ada rawatan yang boleh menyembuhkan jangkitan virus Corona. Oleh itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) merayu kepada orang ramai supaya tidak merendahkan penyakit ini dan sentiasa mengambil langkah pencegahan. Salah satu cara adalah untuk melaksanakan jarak sosial.

Beberapa langkah yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan virus Corona, termasuk:

1. Basuh tangan anda dengan betul

Mencuci tangan dengan betul adalah cara paling mudah tetapi berkesan untuk mencegah penyebaran virus 2019-nCoV. Basuh tangan anda dengan mengalir air dan sabun, sekurang-kurangnya 20 saat. Pastikan semua bahagian tangan dibasuh dengan teliti, termasuk bahagian belakang tangan, pergelangan tangan, antara jari-jari, dan kuku. Selepas itu, keringkan tangan menggunakan tisu, tuala bersih, ataupengering tangan.

Jika anda seorang pekerja komuter di pengangkutan awam, sukar untuk mencari air dan sabun. Anda boleh membersihkan tangan anda dengan pembersihan tangan . Gunakan produk sanitizer tangan dengan kandungan alkohol sekurang-kurangnya 60% untuk menjadi lebih berkesan untuk membasmi kuman.

Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya sebelum dan selepas makan, selepas menggunakan tandas, selepas menyentuh haiwan, mengambil sampah, dan selepas batuk atau bersin. Membasuh tangan juga penting sebelum menyusu bayi  atau meluahkan susu.

2. Menggunakan topeng

Terdapat dua jenis topeng yang boleh anda gunakan untuk mencegah penyebaran virus Corona, iaitu topeng pembedahan dan topeng N95.

Topeng pembedahan atau topeng pembedahan adalah topeng guna yang biasa digunakan. Topeng ini mudah dicari, harganya berpatutan, dan selesa dipakai, begitu ramai orang menggunakan topeng ini apabila mereka melakukan aktiviti harian mereka.

Cara yang betul untuk menggunakan topeng pembedahan ialah bahagian berwarna topeng harus menghadap ke luar, manakala bahagian dalam putih menghadap muka dan menutup dagu, hidung dan mulut. Sisi putih terbuat dari bahan yang boleh menyerap kuman dan menapis kuman dari udara.

Walaupun tidak sepenuhnya berkesan dalam mencegah pendedahan kepada kuman, penggunaan topeng ini masih boleh mengurangkan risiko penyebaran penyakit berjangkit, termasuk jangkitan virus Corona. Penggunaan topeng adalah disyorkan untuk orang yang sakit untuk mencegah penyebaran virus dan kuman, bukan pada orang yang sihat.

Walaupun topeng N95 adalah sejenis topeng yang direka khusus untuk menapis zarah-zarah berbahaya di udara. Jenis topeng ini sebenarnya lebih disyorkan untuk mencegah jangkitan virus Corona. Walau bagaimanapun, topeng ini tidak selesa dipakai setiap hari dan harganya agak mahal.

Apabila membuang topeng dari muka, kedua-dua topeng pembedahan dan topeng N95, elakkan dari menyentuh bahagian hadapan topeng, kerana bahagian itu penuh dengan kuman. Selepas mengeluarkan topeng, basuh tangan anda dengan sabun atau pembersih tangan , supaya tangan bersih dari kuman yang melekat.

3. Mengekalkan ketahanan

Sistem imun yang kuat boleh menghalang pelbagai penyakit. Untuk mengekalkan dan mengingkatkan ketahanan , anda dinasihatkan supaya makan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, dan makanan protein, seperti telur, ikan, dan daging tanpa lemak. Jika perlu, anda juga meningkatkan penggunaan suplemen seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Di samping itu, senaman yang kerap, tidur yang mencukupi, tidak merokok , dan tidak meminum minuman beralkohol juga boleh meningkatkan daya tahan untuk mengelakkan penyebaran virus Corona.

4. Jangan pergi ke negara yang dijangkiti

Bukan sahaja China, jangkitan virus Corona kini telah tersebar ke beberapa negara lain, seperti Jepun, Korea Selatan, Hong Kong, Taiwan, India, Amerika Syarikat, dan Eropah. Virus Corona juga telah disahkan dijumpai di negara jiran Indonesia, seperti Singapura, Malaysia, Thailand, Vietnam dan Filipina.

Untuk mengelakkan daripada menjangkiti virus ini, anda dinasihatkan untuk tidak pergi ke tempat-tempat yang sudah mempunyai jangkitan virus Corona atau mempunyai potensi untuk menjadi tapak coronavirus.

5. Elakkan bersentuhan dengan haiwan yang berpotensi untuk menghantar coronavirus

Jenis baru coronavirus dianggap berasal dari kelawar dan disebarkan oleh beberapa mamalia dan reptilia. Oleh itu, elakkan sentuhan dengan haiwan ini

Jika anda ingin makan daging atau ikan, pastikan daging atau ikan telah dibasuh dan dimasak sehingga masak sepenuhnya. Elakkan makan daging atau ikan yang tidak segar atau busuk.

Sekiranya anda mengalami gejala selsema , seperti batuk, demam, dan selsema, yang disertai dengan kelemahan dan sesak nafas, terutama jika dalam 2 minggu yang lalu anda telah pergi ke China atau negara lain yang sudah mempunyai jangkitan virus Corona, segera jumpa doktor anda untuk dapat menentukan sebab dan diberi rawatan yang betul. Anda juga boleh cuba mengesan risiko virus Corona dengan mengklik imej di bawah.Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.