icon-search
icon-search

5 Cara Mencegah Virus Covid19 yang Ramai Orang Keliru

5 Cara Mencegah Virus Covid19 yang Ramai Orang Keliru

Orang-orang terus berupaya mencegah penyebaran virus corona Covid-19 dengan berbagai cara. Sayangnya, banyak maklumat yang salah berkaitan virus Corona Covid-19.

Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) pun menyebut maklumat pencegahan yang keliru sebagai infodemik. 

Profesor Paul Hunter dari Norwich Medical School, University of East Anglia (UEA) dilaporkan oleh The Sun, mengatakan, maklumat palsu itu boleh menyebabkan nasihat yang buruk bagi orang-orang yang sedang takut penularan virus Corona Covid-19. 

Berikut 5 cara mencegah virus corona Covid-19 keliru: 

1. Vitamin C boleh melindungi diri dari virus 

Belum ada bukti kuat bahawa vitamin C boleh membantu melawan virus Corona Covid-19. Vitamin yang diperoleh dari sayuran hijau, buah-buahan, dan suplemen hanya membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh agar tidak mudah sakit.

2. Minum air setiap 15 minit

Dokter William Schaffner, seorang ahli penyakit menular di Vanderbilt University mengatakan, orang sakit maupun sihat memang harus mengekalkan pengambilan air dan menjaga tahap hidrasi badan. Tetapi, cara ini bukan bererti melindungi kita dari virus Covid-19. 

3. Mencukur rambut wajah 

Terdapat maklumat bahawa lelaki disarankan mencukur janggutnya untuk mencegah penyebaran virus  Covid-19. Janggut yang terlalu lebat boleh mengganggu mask tidak menutup bahagian wajah dengan efektif.

Faktanya, mencukur janggut dan rambut tidak serta-merta membantu anda terhindar dari virus Covid-19. Cara ini disarankan supaya mask boleh bekerja efektif dalam menutup sebahagian wajah. 

4. Pakai ubat kumur

Pemakaian ubat kumur secara rutin juga tidak mencegah penularan virus Covid-19. WHO mengatakan, tidak ada bukti ilmiah bahwa penggunaan ubat kumur boleh melindungi diri dari jangkitan virus Covid-19.

"Beberapa ubat kumur memang membunuh kuman tertentu dalam air liur. Namun, ini bukan bererti ubat kumur melindungi kita dari virus Corona Covid-19," kata WHO.

5. Makan bawang putih 

Mengamalkan bawang putih memang boleh mengatasi selsema, tetapi bukan bererti tindakan ini boleh mencegah penularan virus Corona Covid-19.

Menurut WHO, bawang putih adalah makanan sihat yang memiliki beberapa sifat antimikroba. Namun, tidak ada bukti bahwa bawang putih boleh mencegah penularan virus Corona Covid-19.Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.