icon-search
icon-search

Gejala Virus Corona, Ciri-Ciri dan Cara Pencegahannya Rekomendasi WHO

Gejala Virus Corona, Ciri-Ciri dan Cara Pencegahannya Rekomendasi WHO

Gejala Virus Corona, Ciri-Ciri dan Cara Pencegahannya Rekomendasi WHO

Virus Corona atau COVID-19 adalah keluarga besar virus yang menyebabkan penyakit yang merebak daripada penyakit biasa kepada penyakit yang lebih teruk. Penyebaran pertama dari Wuhan, China untuk meneroka banyak negara, termasuk Indonesia.

Virus Corona mempunyai persamaan dengan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS-CoV) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS-CoV). Virus ini baru dan tidak pernah dikenal pasti pada manusia.

Ini rumusan gejala virus corona,ciri-cirinya dan bagaimana mencegah cadangan WHO,


Kenali Corona Virus

Pelancaran WHO, termasuk zoonosis virus korona, yang bermakna dihantar antara haiwan dan manusia. Penyiasatan terperinci mendapati bahawa SARS-CoV telah dihantar dari mongoose kepada manusia dan MERS-CoV dari unta dromedari.

Sesetengah virus korona diketahui beredar di haiwan yang belum dijangkiti manusia. Itulah sebabnya COVID-19 termasuk jenis virus baru yang belum ditemui penawar.


Jenis virus Corona

Corona virus atau coronavirus novel (2019-nCoV) menyebabkan penyakit pernafasan. Pelancaran Berita Perubatan Hari Ini , mengatakan bahawa keputusan kajian doktor membahagikan virus korona kepada 7 jenis.

Jenis-jenis virus ini berbeza-beza bergantung pada betapa teruknya penyakit ini, beberapa daripadanya:

 • 229E (alpha coronavirus)

 • NL63 (alpha coronavirus)

 • OC43 (beta coronavirus)

 • HKU1 (beta coronavirus)


Gejala dan Ciri Corona Virus dari WHO

corona yang

Sebagai satu bentuk pencegahan dan pemecahan rangkaian penghantaran virus korona, anda perlu mengenali setiap gejala dan ciri-ciri virus korona. Kutipan berikut dari WHO , ciri umum jangkitan virus korona:

 1. Gejala pernafasan,

 2. Demam,

 3. Batuk,

 4. Sesak nafas dan kesukaran bernafas.

 5. Dalam kes yang lebih teruk, jangkitan ini boleh menyebabkan pneumonia, sindrom pernafasan, kegagalan buah pinggang, dan juga kematian.


Gejala dan Ciri Corona Virus dari CDC

corona cdc

Selain CDC, gejala berikut mungkin muncul 2 hingga 14 hari selepas pendedahan. Beberapa gejala lain yang dialami oleh pesakit positif virus korona, tanda-tanda amaran kecemasan termasuk:

 1. Kesukaran bernafas atau sesak nafas

 2. Sakit atau tekanan di dada

 3. Kekeliruan atau ketidakupayaan baru untuk membangkitkan, boleh menjadi pening seperti bilik berputar.

 4. Bibir bercahaya atau muka

 5. Senarai ini tidak termasuk semua. Sila berunding dengan pasukan perubatan di kawasan anda untuk gejala lain yang teruk atau menyebabkan kebimbangan.


Cara Mencegah Cadangan WHO Virus Corona

COVID-19 masih memberi kesan kepada majoriti orang di China dengan beberapa wabak di negara lain. Kebanyakan orang yang dijangkiti mempunyai penyakit ringan dan pulih, tetapi boleh menjadi lebih buruk bagi orang lain.

Pelancaran dari WHO, menjaga kesihatan anda dan melindungi orang lain dengan melakukan perkara-perkara berikut:


i. Cuci Tangan Anda Kerap

Cara yang paling penting dan pertama untuk mencegah virus korona, secara teratur dan menyeluruh. Bersihkan tangan dengan menggosok dengan sabun dan air, atau dengan cecair berasaskan alkohol.

Basuh tangan dengan sabun dan air atau menggunakan cecair berasaskan alkohol seperti pembersih tangan  , boleh membunuh virus yang mungkin berada di tangan anda.


ii. Mengekalkan Pemisahan Sosial

Langkah seterusnya adalah untuk menghalangnya, mengekalkan jarak sekurang-kurangnya 1 meter atau 3 kaki, antara anda dan sesiapa yang batuk dan bersin.

Apabila seseorang batuk atau bersin, mereka menyembur titis cecair kecil dari hidung atau mulut, terdapat kemungkinan mengandung virus. Sekiranya anda terlalu dekat, anda boleh menghirup titisan air, termasuk virus korona atau COVID-19 jika seseorang itu mempunyai batuk. 


iii. Elakkan Menyentuh Mata, Hidung dan Mulut

Cara mencegah corona virus WHO yang berikutnya adalah dengan mengelakkan tangan anda menyentuh muka, kedua-dua mata, hidung, dan mulut.

Tangan anda mesti menyentuh permukaan banyak objek dan boleh mengambil virus. Selepas tercemar, tangan boleh memindahkan virus ke mata, hidung, atau mulut anda. Dari sini, virus itu boleh memasuki badan dan boleh membuat anda sakit.

corona yang

Penyebaran virus Corona, WHO 2020 

iv. Lakukan Kebersihan Pernafasan

Cara mencegah cadangan WHO seterusnya adalah melakukan kebersihan pernafasan. Pastikan anda, dan orang-orang di sekeliling anda, ikut kebersihan pernafasan yang baik. Dengan menutup mulut dan hidung menggunakan siku atau tisu semasa batuk dan bersin.

Kemudian segera keluarkan tisu yang digunakan yang mengandungi cecair dari batuk dan bersin dahulu. Mengurangkan penghantaran titisan cecair yang mungkin mengandungi virus.

Dengan mengikuti kebersihan pernafasan yang baik, anda telah melindungi orang di sekitar anda daripada virus seperti selesema, dan COVID-19.


v. Dapatkan rawatan perubatan awal

Langkah seterusnya, tinggal di rumah jika anda merasa tidak sihat. Sekiranya anda mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas, dapatkan bantuan perubatan dan hubungi hubungi pertama di setiap kawasan.

Sentiasa memakai topeng apabila anda mempunyai demam sejuk, demam, dan batuk. Agar tidak menghantar kepada ahli keluarga di rumah dan rakan sekerja di luar.


vi. Ikuti Arahan Pihak Berkuasa Kesihatan Tempatan

Cara mencegah Corona virus, WHO akan mencadangkan supaya anda mematuhi semua arahan kesihatan anda.

Pihak berkuasa kebangsaan dan tempatan akan mempunyai maklumat terkini mengenai keadaan di kawasan anda. Menghubungi pertama akan membolehkan penyedia penjagaan kesihatan dengan segera mengarahkan anda ke kemudahan kesihatan yang betul.

Ini akan melindungi anda dan membantu mencegah penyebaran virus dan jangkitan lain kepada orang di sekeliling anda.


vii. Tinggal Maklumat dan Ikuti Nasihat yang Disediakan oleh Penyedia Perkhidmatan Kesihatan

Bagaimana untuk mencegah dari WHO tidak kurang penting, anda masih perlu mengikuti maklumat terkini tentang COVID-19.

Ikuti nasihat yang diberikan oleh pembekal perkhidmatan kesihatan serantau anda, pihak berkuasa kesihatan awam dan tempatan anda tentang cara melindungi diri anda dan orang lain dari virus korona atau COVID-19.

Pihak berkuasa kebangsaan dan tempatan akan mempunyai maklumat terkini mengenai sama ada COVID-19 menyebar di kawasan anda. Mereka akan membantu memberi nasihat tentang apa yang orang harus lakukan untuk melindungi diri mereka.

Ini adalah beberapa gejala dan ciri-ciri virus korona, dan juga bagaimana untuk mencegah daripada cadangan WHO ( Pertubuhan Kesihatan Sedunia ), ia harus diketahui. Jaga imuniti anda untuk mengelakkan pelbagai penyakit dan mengekalkan kesihatan. Semoga bermanfaat.

Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.