icon-search
icon-search

PEMAKANAN SIHAT: PILIHAN YANG BAIK JIKA MAKAN DI LUAR

PEMAKANAN SIHAT: PILIHAN YANG BAIK JIKA MAKAN DI LUAR


Sungguh bertuah berada di Malaysia kerana pengaruh daripada setiap satu budaya yang ada memberikan cik kina pelbagai pilihan sehingga menjadi agak sukar untuk memilih menu apa yang hendak dimakan. Jika akak sedang berusaha mengurangkan berat badan, tabiat pemakanan yang baik ialah menyediakan makanan sendiri daripada rumah tetapi kesibukan hidup dan kerja mungkin menjadikannya sukar. Ramai yang merasakan lebih mudah untuk makan di luar apatah lagi terdapat banyak kedai yang menjual makanan 24 jam sehari di serata tempat. Namun begitu, jika akak makan di luar perlulah berpada-pada kerana makan secara berlebihan atau pilihan yang salah akan mendatangkan kemudaratan pada tubuh badan lebih-lebih lagi dengan penggunaan minyak dan santan yang sangat lazim dalam masakan cik kina. Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh akak pilih jika akak mementingkan kesihatan dan apa yang lebih menarik, makanan-makanan ini tidak sukar untuk didapati. Kami berikan tujuh tips untuk akak membuat pilihan yang bijak jika akak makan di luar.

 

1. ULAM-ULAMAN

Ulam ulaman

 

Usah dipandang pada salad semata jika akak terfikir untuk mula makan secara sihat. Sejak dulu lagi, masyarakat Melayu terutamanya mengamalkan ulam-ulaman apabila memakan nasi dan lauk. Daun selom, ulam raja, pegaga, tenggek burung adalah beberapa jenis ulam yang mudah didapati di gerai-gerai menjual nasi campur. Ulam-ulaman lazimnya tumbuh melata dan harganya tidak mahal. 

Kaya dengan pelbagai khasiat, ulam-ulaman mempunyai nutrisi untuk kesihatan manusia. Contohnya daun pegaga, ia mampu merawat kulit secara tradisional dan melancarkan pergerakan darah. Daun pegaga juga boleh dikisar dan dibuat jus. Sebelum akak menceduk kobis masak lemak apabila ke gerai nasi campur, cuba gantikan sayur yang dimasak dengan ulam-ulaman yang segar. 

 

2. ROJAK BUAH

 Rojak buah

Cara yang amat menarik untuk menikmati buah-buahan tempatan semestinya dengan rojak buah. Buah mangga muda, kedondong, mangga masak, jambu air dan jambu batu bagaikan buah-buahan wajib untuk rojak buah. Potongan buah-buahan segar itu sendiri kaya dengan serat dan boleh membantu penghadaman yang sihat. Keistimewaan rojak buah terletak pada kuahnya yang masam, manis, pedas dan masin. Namun begitu, hati-hati dengan kuah rojak buah kerana terdapat kandungan gula yang agak tinggi. Kurangkan pengambilan kuah rojak untuk memastikan akak tidak terlebih kalori yang tidak sepatutnya.

 

3. IKAN BAKAR


Ikan bakar


Jika akak berkunjung ke gerai-gerai nasi campur, pasti ada gerai yang menjual ikan bakar. Ikan bakar adalah pilihan yang bijak untuk makan tengahari kerana makanan yang dipanggang tidak menggunakan minyak yang banyak, sekaligus menjadikan kandungan lemaknya kurang. Nutrisi makanan yang dipanggang juga kekal di dalam makanan tersebut. Antara jenis-jenis ikan yang popular dibakar adalah ikan talapia, ikan pari, ikan kembung dan ikan keli. Cuba padankan ikan bakar bersama sesenduk kecil nasi putih dan ulam-ulaman. 

Anda boleh mengambil kuah asam dan kicap cili yang dihidangkan bersama ikan bakar untuk rasa yang lebih lazat. Satu lagi pilihan yang baik ialah ikan kukus. Menu ikan masak stim senang didapati di gerai-gerai makan terutama pada waktu makan malam. Seperti ikan panggang, ikan yang dikukus juga menggunakan kurang minyak dalam masakan. Ikan adalah sumber Omega-3 yang amat baik untuk kesihatan.

 

4. DHAL DAN CAPATI


Dhal dan Chapati


Sememangnya kedai mamak popular dengan roti canai tetapi pilihan yang lebih baik adalah capati dan kuah dhal. Dhal diperbuat daripada lentil, sejenis kekacang yang tinggi dengan kandungan zat besi, protein dan asid folik. Capati pula adalah sejenis roti yang tidak menggunakan minyak untuk dimasak. Padanan kedua makanan ini adalah lebih sihat daripada roti canai dan kuah kari yang digoreng dan berkalori tinggi.

 

5. SUP


Sup


Makanan bersup amat bagus untuk kesihatan kerana nutrisi yang masih terkumpul di dalam air rebusan itu. Sama ada akak memilih sup ayam, sup daging, mahupun sup sayur, pasti ia lebih baik daripada makanan yang digoreng. Jangan bimbang jika akak melihat minyak yang terapung di dalam sup ayam atau daging, lazimnya minyak itu adalah hasil semulajadi daripada protein tersebut apabila direbus.Anda juga boleh menggunakan sudu untuk mengeluarkan minyak itu daripada air rebusan.Anda boleh memilih untuk menjamah sup dengan segenggam nasi putih atau bihun.

 

6. TOSAI


Tosai


Satu lagi pilihan sihat yang boleh dinikmati di kedai mamak adalah tosai. Lazimnya diperbuat daripada tepung beras dan lentil, bancuhan tosai ditapai (fermented) terlebih dahulu sebelum ia sedia untuk dimasak atas kuali leper. Tosai juga amat mudah dihadam perut. Kandungan kalori dan lemak yang rendah menjadikannya sesuai bagi mereka yang menjaga badan. Kami cadangkan agar tosai dipadankan dengan kuah dhal untuk kandungan nutrisi yang tinggi.

 

7. AIR KOSONG


Air kosong


Mungkin ini kedengaran mudah, tetapi berapa ramai di antara kita yang masih memesan minuman manis atau bergas ketika makan di luar? Pilihan yang paling baik adalah air kosong kerana ia menghidratkan badan tanpa menambah kalori. Jika akak sedang duduk minum petang bersama rakan-rakan dan tidak mahu hanya meminum air kosong, akak boleh memesan teh kosong atau teh 'o' kurang manis. Mengurangkan jumlah gula di dalam pemakanan dan minuman akak adalah amalan yang sihat dan boleh membantu mengurangkan berat badan.

 Pemakanan yang sihat tidak sukar jika akak memahami kandungan yang terdapat dalam makanan dan kesannya pada tubuh badan. Tidak salah jika akak mahukan gulai lemak cili api atau kari yang dimasak dengan santan namun pilihan tersebut perlu ada hadnya. Di samping mengamalkan gaya hidup yang aktif, amalkan dan lebihkan tujuh pilihan yang kami cadangkan sekiranya akak memilih untuk makan di luar.Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.