icon-search
icon-search

Tips Memilih Busana Muslimah Yang Sesuai Dengan Bentuk Tubuh

Tips Memilih Busana Muslimah Yang Sesuai Dengan Bentuk Tubuh

Perkembangan fesyen memang mempengaruhi cara wanita berpakaian dalam apa jua lapangan. Bagi wanita muslimah paling penting anda memilih busana muslimah yang mengikut garis panduan syarak.

 

Tips Memilih Busana Muslimah :

* Pakaian itu hendaklah menutup aurat

* Pakaian hendaklah longgar, tidak sempit atau ketat hingga menampakkan susuk tubuh badan

* Pakaian itu diperbuat daripada kain yang tebal, tidak nipis atau jarang yang boleh menampakkan bayangan tubuh badan. Jika pakaian itu jarang, anda harus memakai pakaian dalam untuk mengelakkan bayangan tubuh badan

* Pakaian itu hendaklah dibuat daripada kain yang tidak terlalu licin dan lembut hingga melekat di tubuh dan membayangkan kulit pemakainya.

* Pakaian itu tidak berbentuk hiasan yang boleh menarik perhatian orang yang melihatnya serta mendatangkan fitnah

* Pakaian tidak menyerupai lelaki

Dalam memperkatakan mengenai fesyen yang sesuai untuk muslimah, kita tidak sepatutnya mengongkong fikiran dengan menggambarkan pilihan yang terhad kerana sudah jelas Islam tidak menentukan fesyen atau bentuk pakaian. Pelbagai jenis busana muslimah yang ada dipasaran seperti baju kurung, jubah, blouse yang dipadankan dengan seluar atau skirt labuh untuk anda pilih.

 

 

Walau bagaimanapun, busana muslimah harus disesuaikan dengan bentuk tubuh, supaya kekurangan kita dapat ditutupi.

Berikut ini adalah beberapa tips ringkas untuk memilih busana muslimah agar sesuai dengan bentuk tubuh:

I. Tubuh tinggi

Wanita muslimah yang mempunyai  tubuh yang tinggi sesuai memakai pelbagai jenis busana muslimah dari jubah, tunik hingga ke paduan blouse dengan skirt atau seluar panjang. Untuk menaikkan seri penampilan anda, anda boleh memakai aksesori seperti rantai atau gelang supaya penampilan anda  kelihatan lebih cantik dan lebih manis.

 

ii Tubuh kecil

Wanita muslimah yang bertubuh kecil seeloknya elakkan diri daripada memakai jubah yang besar kerana ia akan menampakkan tubuh anda kelihatan seakan tenggelam. Sebaiknya anda memakai blouse yang panjang atau tunik labuh paras lutut dan dipadankan dengan seluar straight cut. Pakai tudung atau selendang dengan warna yang senada agar penampilan anda kelihatan cantik dan sopan.

 

iii.Tubuh berisi

Untuk tubuh berisi, pilih blouse dan seluar wide leg. Dengan blouse muslimah ini anda akan kelihatan lebih langsing. Pilihlah warna gelap untuk memberikan ilusi dan menyamarkan bentuk tubuh anda. Pilih tudung atau selendang yang tidak berlayer untuk menghindari efek penuh pada penampilan anda. Anda juga boleh memilih corak yang simple seperti garis-garis lurus atau corak abstrak yang berbentuk kecil supaya anda kelihatan langsing dan tidak berisi.

 

Ingat kecantikan dari dalam harus ditambahkan kecantikan luaran dengan menggunakan fesyen yang sesuai. Kecantikan bukan hanya  dari wajah saja namun boleh juga dilihat dari penampilan yang sesuai. Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.


Older post Newer post

Your Cart
Your cart is currently empty.
Continue browsing here.